HABERLER
HABERLER

TÜROB, "Türkiye İçin Plastik Pazar Araştırması Projesi Paydaş İstişare Çalıştayı"na Katıldı...


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Dünya Bankası Grubu işbirliğinde başlattığı "Türkiye için Plastik Pazar Araştırması" projesi hakkında kilit sektör paydaşlarını bilgilendirmek, veri toplanması, ön bulguların tartışılması ve gözden geçirilmesi amacıyla Ankara’da düzenlenen “Türkiye İçin Plastik Pazar Araştırması Projesi Paydaş İstişare Çalıştayı”na TÜROB’u temsilen Üyelerimizden Ankara HiltonSa Hotel Teknik Müdürü Müh.Levent Ertuğrul katıldı.

 

Bahse konu proje dahilinde malzeme akış analizi, plastik değer zincirlerini ve değer zincirinde yukarı ve aşağı yönde faaliyet gösteren kilit paydaşların analizi, plastik tüketimini kirliliği azaltmak ve döngüselliği artırmak için piyasa ve politika koşullarının analizi, plastik politika reformu seçeneklerinin plastik değer zincirindeki piyasa koşulları ve Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı'nın hedeflerine ulaşma üzerindeki etkilerinin simülasyonu, temel bulguların özetlenmesi ve ülkemiz tarafından gerçekleştirilecek öncelikli eylemler için seçenekler geliştirilmesi gibi eylemler yer almaktadır.

 

Plastik piyasasına yönelik güncel özet bilgiler;

1-Türkiye plastik işleme açısından Almanya’dan sonra Avrupa’da 2. Dünyada 6. büyük ülkedir.

2-Türkiye plastik işleme hacmi Pazar olarak 6 milyar dolardır.

3-Worldbank ve Eximbank alınan kredilerle piyasa desteklenmektedir.

4-Atık alım konusunda Türkiye Avrupa’da 1. Sıradadır.

5- Türkiye %39 geri dönüşüm oranına sahiptir.Bu oran Avrupa’da 2019’da  % 9 iken şu an % 20 olarak tahmin edilmektedir.

6-Toplam atık miktarı Türkiye’de düşmektedir.

7-Pet şişe geri dönüşümü cam ambalaja göre karbon ayak izi ve maliyet açısından daha düşüktür.

 

Plastik Geri Dönüşümü; Plastik atıkların cinsleri PVC, PE, PP, HDPE, PET, PS ve LDPE gibi plastiklerdir. Cinslerine göre ayrıştırılan plastik atıklar yıkandıktan sonra kırma makinelerine atılır. Kırıldıktan sonra küçük parçalara ayrılarak kurutulur. Kurutma işleminin ardından eritilir ve erimiş haldeki plastik filtrelerden geçirilerek kesme işlemine başlanır. Boyutlandırılır. Plastik ham maddesi olan granül haline getirilir.Plastik ürünler imal eden firmalara gönderilen plastik ham maddesi; membran, poşet ve boru gibi ürünlerin üretimi için 2. sınıf hammadde olarak kullanılır. Plastik atık yönetimi bu nedenle oldukça önemlidir.

Plastik Atıkların Doğaya Verdiği Zararlar Nelerdir? Plastik atıkların ham maddesi petroldür. Geri dönüşüm sistemine kazandırılmayan plastik atıkların en büyük zararı doğal kaynakların tükenmesine sebep olmasıdır. Dünyada her sene 300 milyon ton plastik ve 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet imal edilir. Bu plastiklerin imalatı sırasında 200 ile 400 milyon varil petrol kullanılır. Plastik atıklar, tek kullanımlık tüketim amacı ile imal edilmesi nedeni ile hemen hemen üretilen plastiğin yarısı çöp sınıfına girer. Önemli bir bölümü denizleri kirletir. Bir doğa katliamına neden olan plastikler bitki, hayvan ve insan için epey toksiktir. Her sene 4 ile 5 trilyon plastik poşet üretilir. Her sene bir milyar kuş ve memeli hayvan bu plastik atıkları sindirdiği için ölür.

Plastik Atıklar Nelerdir?  Şişe kapakları, Pet şişeleri, Naylon poşetler, Plastik kutular, Su damacanaları, Pet bardaklar, Temizlik malzemesi ambalajları, Plastik oyuncaklar, Ambalajlar, Kişisel bakım ürünleri ambalajları,

Plastik Atıkların Geri Dönüşüm Süreci; Atılırken içinde bulunan atıklar boşaltılır. Nakliyeden tasarruf etmek amacı ile biriktirme kumbaralarına sıkıştırılarak atılır. Plastik atıklar sarı renkli toplama kumbaralarında biriktirilir. Plastik atıklar lisanslı plastik atık geri dönüşüm tesisi bünyesine gönderilir. Plastik atıklar geri dönüşüm işlemlerine tabi tutulmadan önce cinslerine göre ayrılır. Cinslerine göre ayrıştırılan geri dönüştürülebilir plastik atıklar, kırma makinelerine atılır ve kırılır. Kırıldıktan sonra küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları doğrudan belli oranlarda, orijinal ham madde ile karıştırarak imalat işleminde kullanabilir. Bunun yanı sıra yeniden eriterek katkı maddeleri katıp ikinci sınıf ham madde olarak kullanılabilir.