HABERLER
HABERLER

27 Eylül Dünya Turizm Günü Kutlu Olsun!


Küresel çapta devam eden ve hepimizi derinden üzen çatışma ve savaşların sona ermesi umuduyla, 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nü bu yıl "Turizm ve Barış" teması altında kutluyoruz.

Barışın olmadığı yerde varlığından söz edilemeyen turizm, hoşgörü kapılarını açan, dinamik ve çok yönlü yapısıyla dünyayı ve toplumları birleştiren en büyük ve tarafsız güçtür. Aynı zamanda sınırları ve farklılıkları ortadan kaldırarak dostluğu ve birliği en çok vurgulayan sektörlerden biridir.

Günümüzde "bacasız sanayi" olarak adlandırılan turizm, kimyasal ve yakıt sektörlerinden sonra dünyanın en büyük üçüncü ihracat sektörü konumundadır. Ekonomiye ve istihdama sağladığı katkılarla ülkelerin refah seviyesini artırmada önemli bir endüstri haline gelmiştir. Küresel turizmin büyüklüğü ve diğer sektörler üzerindeki etkisi her geçen gün daha da belirginleşmektedir.

Türkiye, kamu-özel sektör iş birliği ve eşgüdümüyle gerçekleştirdiği atılımlarla dünya turizminde öne çıkan ülkeler arasında yerini almıştır. Konaklama sektöründeki yatırımların toplam maliyeti günümüzde 90 milyar doları aşmıştır. Türk turizmi, Cumhuriyetimizin 100. yılında turist sayısını 2 milyondan 50 milyona, yatak kapasitesini 85 binden 1,5 milyona ve doğrudan istihdam edilen çalışan sayısını 100 binden 1,5 milyona çıkarmıştır.

Toplamda 54 sektörü etkileyen turizm, bu özelliğiyle ülkemizdeki her haneye doğrudan gelir sağlamaktadır. Turizm sektörü, yılda 30 milyar doların üzerinde yaptığı satın almanın %95’ini yerli ve milli olarak Türkiye’den karşılayan, ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biridir.

Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla aynı doğrultuda, 60 milyar dolar turizm geliri ve 60 milyon ziyaretçiye ulaşmak öncelikli hedefimizdir.

Küresel ölçekte, ekonomik ve sosyal hayatın her alanında etkisini giderek daha fazla hissettiren turizm sektörünün sürdürülebilirliği için dünyada kalıcı barışın sağlanması en büyük dileğimizdir.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu adına başta turizm sektörümüzün fedakâr emekçileri ve yatırımcıları olmak üzere tüm paydaşlarımızın, meslektaşlarımızın ve misafirlerimizin 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nü kutlarım.

Müberra Eresin
TÜROB Başkanı